Settings

Voorbereiding praktijkexamen


Rijschool Anno Nu geeft je tips voor een goede voorbereiding van je praktijkexamen.

Met een goede voorbereiding wordt je kans op het slagen voor je rijbewijs groter!


Het is belangrijk dat je genoeg lessen hebt gehad. Je moet niet opzien tegen je examen, het moet gewoon een formaliteit zijn. Wanneer je genoeg lessen hebt gehad, kun je met een gerust hart je examen doen.

Probeer te ontspannen de avond voor je examen. Ga lekker een film kijken, ga sporten of doe iets anders waarvan je ontspant. Het is belangrijk dat je op tijd naar bed gaat, maar ga niet vroeger naar bed dan normaal, want dan zul je zien dat je toch niet slaapt. Wanneer je goed uitgerust bent, zul je ontspannen zijn op je examen.

Iedereen ervaart het examen anders, dus laat je niet gek maken. Mensen kunnen je zomaar op een dwaalspoor zetten, waardoor jij je extra veel zorgen maakt. Dit is nergens voor nodig.

Ze bedoelen het allemaal goed maar ook zij hebben hun examen ieder anders ervaren. Het is niet de bedoeling dat je ineens heel anders gaat rijden dan je gewend bent door hun verhalen.

Niemand kan een foutloze rit rijden. Dit is gewoon onmogelijk. Het beste is om gewoon te rijden zoals je tijdens je lessen ook hebt gedaan. Je moet niet ineens beter willen kijken, sneller of langzamer gaan rijden om het zo goed mogelijk te doen. Je rij-instructeur laat je niet voor niks examen doen. Je instructeur zal natuurlijk voor je examen nog even zeggen van: 'denk aan de kijktechniek’ of 'denk aan de doorstroming', pas het toe waar het nodig is.

Het belangrijkste is hoe je deze fouten oplost. Wanneer je een foutje maakt, denk dan niet meteen dat je gezakt bent, maar corrigeer jezelf. Dit vindt een examinator vaak veel belangrijker dan de fout zelf. Zet jezelf over de fout heen en concentreer je op de rest van je rit. Je wordt beoordeeld op de structuur van de hele rit, niet op een klein foutje.

Je moet je snelheid aanpassen aan de omstandigheden. Je moet natuurlijk niet te hard rijden maar je hoeft niet continu op de teller te kijken of je wel 29,8 km/u rijdt. Probeer gewoon zo vlot mogelijk door te rijden. De examinator vindt het belangrijker hoe jij je snelheid aanpast aan (gevaarlijke) situaties.

Je moet achter de beslissingen staan die je neemt en durven te rijden. Doordat je initiatief toont, laat je zien dat je actief kunt deelnemen in het verkeer. Zo wordt een klein foutje snel vergeven/vergeten door de examinator.

Je zult misschien wel denken dat dit een fabeltje is. Maar niks is minder waar: een banaan eten voor je rij-examen helpt echt. In bananen zitten stoffen die bevorderlijk zijn voor je alertheid, concentratie en motivatie. Het is lekker, gezond, en goedkoop, dus baat het niet dan schaadt het ook niet.

Hij of zij is ook gewoon een mens en is er niet op uit om je te laten zakken. Hij/zij behandelt jou zoals hij/zij dat bij ieder ander zou doen.

Open chat
Direct antwoord op al je vragen!